10-minutowa pasta z tuńczyka i jajek. Poznaj mój sekret idealnych kanapek

Dodano:
Kanapka z pastą z tuńczyka Źródło: Shutterstock / Joanna Grabowska-Kowalska
Pasta z tuńczyka i jajek to idealny dodatek do różnego rodzaju pieczywa. Jest wyśmienita także do krakersów, a nawet tortilli. Ta ekspresowa pasta uatrakcyjni każdą kanapkę.

Pasty kanapkowe są wdzięczne do przygotowania i smaczne. Moja ulubiona pasta to ta z tuńczyka i jajek. Nie wymaga ani długiego czasu przygotowania, ani wielu składników. Wystarczy puszka dobrego tuńczyka i dwa jajka na twardo. Aby pasta była mniej kaloryczna, możesz zastąpić część majonezu jogurtem naturalnym lub całkowicie z zrezygnować z majonezu na rzecz jogurtu.

Jak zrobić pastę z tuńczyka i jajek?

Podstawą pasty z tuńczyka i jajek jest oczywiście ryba. Jeśli zależy Ci na lżejszej wersji, wybierz tuńczyka w sosie własnym zamiast w oleju. Będzie mniej tłusty, a pasta nadal będzie pyszna. Jeśli jednak chcesz, aby pasta była bardziej kremowa, tuńczyk w oleju nada jej lepszą konsystencję. Jeśli pasta wyjdzie zbyt gęsta, możesz ją rozrzedzić odrobiną wody po tuńczyku lub dodać więcej majonezu, aż uzyskasz preferowaną konsystencję.

Przepis: Pasta z tuńczyka i jajek

Szybki przepis na pyszną pastę kanapkową.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
354 w każdej porcji

Składniki

  • 1 puszka tuńczyka
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 1 mała cebula
  • sól i pieprz do smaku

Do dekoracji:

  • 5 pomidorków koktajlowych
  • szczypiorek

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówOtwórz puszkę tuńczyka, odcedź nadmiar płynu (sosu własnego lub oleju). Jajka ugotuj na twardo, umieszczając je w osolonym wrzątku na ok. 8-10 minut. Po ostudzeniu obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Jeśli używasz szczypiorku, pokroić go na drobno.
  2. Mieszanie składnikówW misce rozdrobnij tuńczyka widelcem, a potem dodaj pokrojone jajka. Całość zgnieć jeszcze raz widelcem, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Dodaj drobno posiekaną cebulkę lub szczypiorek, a następnie majonez i wszystko dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz kremową pastę. Dopraw solą i pieprzem według smaku.
  3. SerwowaniePastę możesz podawać na świeżym pieczywie, tostach lub krakersach. Udekoruj ją przed podaniem pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi i szczypiorkiem.

Jak podawać pastę z tuńczyka i jajek?

Pasta smakuje najlepiej zaraz po przygotowaniu, ale możesz ją przechowywać w lodówce do 2-3 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku. Wskazówka: zamiast drobno siekać składniki, możesz je zblendować. Pasta będzie miała jeszcze bardziej kremową konsystencję.

Jaki chleb wybrać do pasty z tuńczyka i jajek?

Pasta z tuńczyka i jajek pasuje do różnych rodzajów chleba. Chleb razowy, który ma wyrazisty smak i delikatną teksturę, świetnie skontrastuje się z gładką pastą. Ponadto jest bardziej sycący i pełnowartościowy. Z kolei chleb pszenny na zakwasie o lekko kwaskowatym smaku jest idealny do tego typu rybnych past. Dla osób, które szukają pieczywa bogatego w błonnik i zdrowe tłuszcze, idealny będzie chleb z dodatkiem nasion (np. słonecznika, dyni czy sezamu), który będzie świetnie współgrał z pastą. Sprawdzi się także chleb ciabatta, a nawet tostowy.

Porada: jeśli chcesz uzyskać chrupiącą teksturę chleba, warto go lekko podpiec w tosterze lub na patelni.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...